KURSSIT & OPETTAJAT
EKSPRESSIIVINEN NYKYTANSSI
Ekspressiivinen nykytanssikurssi keskittyy tanssivan ruumiin libidiaanis-anatomisiin ihmeisiin ja performatiiviin. Tutkimme oman alitajuisen miljöön ja annetun liiketekniikan yhteyksiä tanssivalle ruumiille koettavaksi ja ulospäin artikuloiden. Kurssilla tehdään erilaisia tanssivaa anatomiaa herkistäviä harjoitteita surffaten esim. syvän ilon, libidinaalisten kytkösten, intuition, maagisuuden, pöhköyden, villiyden, itsensä hauskuuttamisen, vapautumisen ja fantasiallisten oikkujen aalloilla. Tanssi veistyy esiin erilaisina muotoina, mielekkyyksinä, estetiikkoina, laatuina, tapahtumina, tilanteina ja temperamentteina, sekä subjektiivisena että kollektiivisena voimana.
|
Elina Pirinen on pienen Ruusu-tyttären ja Irinja-kissan äiti ja Helsingissä sekä Kalliojärven rannalla asuva, kansainvälisesti työskentelevä palkittu tanssitaiteilija, musiikintekijä ja lyyrikko. Taiteessaan hän etsii lohdutusta, toivoa, elämänjanoa, syvää iloa, luovaa perseilyä, salaista ja avointa affektiivista yhteyttä toisiin, taiteen oman kielen tuottamaa weirdoilua, voimallisia ja sensuelleja ruumiinavauksia yö-ja päivätajuisiin tunnelmiin, kuin istukan lailla kytkeytyen feministiseen libidiaaniseen virtaan ja älykkyyteen näiden kautta. Pirisen teoksia on esitetty ympäri maailmaa, viimeisimpänä suurteos Mortal Tropical Dances Meteor-festivaalilla Bergenissä 2023. Hänen kansainvälisenä agentuurina toimii Plan B.
www.elinapirinen.com |
kuva: Venla Helenius
|
KOKEELLINEN KUVA- JA KÄSITYÖTAIDE
Tavoitteena on kehittää havannointia ja ongelmanratkaisukykyä käsillä tekemisen kautta. Sovellamme ja yhdistelemme eri kuva- ja käsityötaiteen tekniikoita, tunnustelemme muotoa ja materiaaleja sekä tutkimme niiden ominaisuuksia kurssin aikana.
|
Jouko Korkeasaari:
Toimin monialaisesti käsityötaiteen, muotoilun ja kuvataiteen välimaastossa. Valmistan kierrätysmateriaaleista käsityö- ja kuvataiteen tekniikoilla uniikkeja puettavia taideteoksia, jotka dokumentoin muotivalokuvauksen käytäntein. Monialainen työskentelyni ammentaa kädentaitojen, laajan materiaalien tuntemuksen sekä käsitteellisyyden yhteydestä tutkien olemista ja ajattelua kehollisen kokemuksen kautta. Näyttelyjen ohella pukutaidettani voi nähdä erilaisissa esitystaiteen projekteissa. |
KANTELEEN JA ÄÄNEN MAISEMIA
Kurssilla teemme musiikillisen tutkimusmatkan, jolle voit lähteä ilman minkäänlaisia ennakkotaitoja. Toisaalta jos olet aiemminkin luonut musiikkia, on kurssi mahdollisuus katsoa uudelta kantilta. Instrumentteinamme matkalla toimivat kantele sekä oma äänemme.
Soitamme ilman vaatimuksia sitä, mikä meissä soi hetkessä. Annamme kanteleen soinnin johdattaa meitä kohti meditatiivisia, rauhoittavia ja lumoavia maisemia. Kurssi on tila pysähtyä oman itsen äärelle ja myös kohdata toisia resonanssien kautta. Luomme erilaisia äänimaisemia sekä virittäydymme hiljentymisen ja kehollisuuden kautta kuuntelemaan uusin tavoin. Musiikki maalaa hetkeä, hiljaisuutta ja liikettä, elämän ikivirtaa. Mitä se nostaa nähtäväksemme? |
Sarah Palu on suomalais-ranskalainen säveltäjä, muusikko ja musiikkipedagogi. Hänen instrumenttejaan ovat kantele, kelttiharppu, liike ja ääni. Palun EMMA-ehdokkuuden ja ylistäviä arvioita (RootsWorld, HBL, Global Texan Chronicles...) saanutta albumia ‘Ikivirta’ on striimattu Spotifyssa yli miljoona kertaa. Hänen sävellyksensä kutovat polkua tietoisen mielen reunoille, maalaten näkyväksi tuota tuntematonta – juuriamme, sisäistä maailmaa ja sitä, mikä on ajan ulkopuolella. Palu on toiminut muusikkona ja säveltäjänä moninaisissa produktioissa Suomessa ja ulkomailla, viime vuodet aktiivisesti esimerkiksi Viitasen Piia -yhtyeessä.
|
Kuva: Iiris Heikka
|
LUOVA KIRJOITTAMINEN
Kurssilla lähestymme kirjoittamista havainto-, muistiinpano- ja assosiaatioharjoitusten avulla. Etsimme virkettä, sisäistä editoriaalista dialogia ja ajatusta kirjallisesta tyylistä. Ruumis on havainnon paikka ja mieli mieletön. Oleminen rakentuu koordinaatistoissa, riisuu ja peittoaa itseään hitaasti, kylpee oudossa maan hehkussa. Syötetään sille kuun molemmat puolet. "Kirjoitan, jotta päivä tulisi näkyviin. Kirjoitan rintalastan kohdalta sumuun, ja sumun rinta levenee. (--) Pelto ja eläimet sekoittuvat ihmisiin ja näkymiin. Liike on täydellistä: asiat liikkuvat toistensa aallossa. Puhetta on vaikea kuulla ja mahdoton tajuta. Kaikki on silti selkeää ja ilmeistä. Muodot hajoavat ja liittyvät toisiinsa jatkuvasti. Kirjoitan." (Maria Matinmikko: Valkoinen)
|
Maria Matinmikko on palkittu runoilija ja prosaisti. Hänen kolme ensimmäistä teostaan Valkoinen (2012), Musta (2013) ja Värit (2017) muodostavat kaunokirjallisen asetelman. Kolkka (2019) on fantasmaattinen, filosofinen ja feministinen runoromaani. Valohämy – taide, maisema ja maailmanloppu julkaistiin syksyllä 2023. Teos sisältää myös Matinmikon ottamia valokuvia ja kuvataiteilija Sami Jalosen piirustuksia. Teoksesta julkaistiin lisäksi äänikirja, johon äänitaiteilija J. Koho sävelsi elektro-akustisen äänimaiseman. Matinmikko kuuluu Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran romaanin Ihmiskokeita (2016) ja digitaalisen teoksen Lähes tunnistamaton mahdollisuus menettää (2018) kirjoittajakollektiiveihin. Matinmikon kirjallisuus kulkee lajityyppien rajoilla yhdistellen poeettista, filosofista ja yhteiskunnallista ajattelua eri tavoin. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan estetiikka.
|
Kuva: Ville Julius Blad
|
KATUTANSSI / FREESTYLE
Tunneilla jorataan bassovoittoisen musiikin tahtiin, tanssitaan ja hikoillaan yhdessä sekä syvennytään omaan tapaan liikkua, tuntea tanssimista ja musiikkia. Tunnit pohjaavat freestyle hip hop -tanssiin, käymme läpi hip hop tanssin historiaa, party dance askelia, grooveja. Lisäksi tunneilla käydään läpi myös waacking/punking-tanssin perustekniikkaa ja sen historiaa. Pääpaino on yhdessä tekemisessä, kokemisessa ja nauttimisessa.
|
Kaisa Nieminen on tanssija, koreografi ja rap-artisti. Hänen tanssitaustansa on katutanssissa; pääosin hiphopissa ja waackingissa/punkingissa. Tämä tausta näkyy hänen taiteellisessa työskentelyssään ja suhteessaan liikkeeseen. Hän valmistui koreografian maisteriksi Inter-University for Dance Berliinistä (HZT) vuonna 2019. Kaisa kuuluu Pimeä Hedelmä nimiseen räp-yhtyeeseen.
Hänen viimeisimpiä taiteellisia töitään ovat teokset Pimeä Hedelmä x Amanda & Lydia - the weight of being sexy, Kaisa Nieminen & Marika Peura - down below things shudder, Kemppainen, Nieminen, Peura - and then they left (2021), Rutimo kollektiivi - Lemons (2021), a dark post-midsummer night’s dream (2021) yhdessä Pimeä Hedelmä bändin ja queer art duo Amanda & Lydian kanssa. Nieminen pyrkii osana taiteellista toimintaansa pohtimaan asemaansa, etuoikeuksiaan ja velvollisuuksiaan sekä hip hop -kulttuurin parissa että taidetanssikentällä työskentelevänä valkoisena tanssitaiteilijana. |
VARJOMINÄ JA TEATTERITAITEEN HAAMUT
Kurssi kurkistaa näyttelijäntaiteen hikisiin kammioihin ruumiillisdramaturgisella otteella. Tulemme luomaan varjominuuden, erään näyttämöystävän, joka vapautetaan haistamaan, maistamaan ja muuttamaan yhteistä esityksellistä ympäristöämme. Pohdimme myös, kuinka huikea, luova ja performatiivinen ihmisruumiimme voisi löytää lempeitä keinoja jatkuvaan transformaatioon – samalla tavalla kuin jatkuvasti muuntuva ympäristömmekin. Tietenkin kutsumme paikalle myös haamuja…
|
Tom Rejström on näyttelijä, esitysten tekijä sekä näyttelijätaiteen lehtori Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Taiteessaan, hän palaa usein kysymykseen esityksen antropologisesta suhteesta esitystapahtumaan, sosiaalisena ja uutta todellisuutta luovana tilanteena. Eli hänen sydämensä lyö kaikesta tarkanhullusta kokeilusta, jossa näyttämö ei pyri peilaamaan oletettua todellisuutta. Hän on viimeiset kahdeksan vuotta toiminut Hangö Teaterträff-festivaalin taiteellisessa johtoryhmässä. Se on jokavuotinen esitystaiteen festivaali, joka luo rantahiekkaisen alustan kaikelle uudelle, jolle ei vielä löydy sanoja. Tänä vuonna, hän työskentelee myös parin TV-sarjan parissa ja näyttelee pitkäaikaisen työparinsa, Otto Sandqvistin ohjaamassa Cowboy försvunnen-esityksessä. Syksyllä, hän tanssii sielunsa irti Elina Pirisen Doves and Bloods-teoksessa, Teatteri Viiruksessa.
|
Kuva: Ilkka Saastamoinen
|